duminică, 25 ianuarie 2009

Despre fotografia de nunta la imagia weddings in 2009

Ei bine, a trecut si targul la care am participat, lasam acum deoparte putin eforturile noastre de marketing si incepem sa ne pregatim de munca de executie. Voiam doar sa spun doua (dar au iesit cateva sute) vorbe despre ce avem de gand in 2009.

In ultima vreme am neglijat imagiababy, indreptandu-ne mai mult atentia inspre fotografia de nunta, in principal datorita prezentei noastre la Targul de nunti “Nunta la Palat” din Cluj, dar si datorita faptului ca acum este perioada in care se incheie majoritatea contractelor pentru evenimentele din 2009, se acopera datele nerezervate deja pana in acest moment si se desfasoara intalniri peste intalniri cu potentiali clienti. O vorba despre blog: de ce nu separam activitatea imagiababy de imagia weddings? De ce nu avem doua bloguri separate? Simplu: din criza de timp. Poate ca acest lucru se va intampla in viitor, dar pentru moment, ne e mai la indemana sa gestionam lucrurile in felul acesta, tratand toata partea de fotografie adresata familiei de care ne ocupam pe aceelasi blog. Nu e singurul blog pe care il administram si nu ne ocupam exclusiv de fotografie, nici macar exclusiv de fotografia de familie, lucram la mai multe proiecte deodata si asta presupune foarte mult efort si energie. De mandrit, ne mandrim cu faptul ca reusim sa ducem la bun sfarsit ceea ce ne propunem, chiar daca asta inseamna cateodata foaaarte putin somn… Din cate am aflat, suntem printre campioni in ceea ce priveste respectarea termenelor de predare in acest domeniu in care promisiunile si realizarile sunt uneori lucruri foarte diferite.

O vorba si despre site: site-ul imagia weddings este intr-o asa zisa reconstructie de foarte multa vreme. Asta nu fiindca nu ne-am permite sa platim pe cineva sa il faca, ci fiindca a plati pe cineva nu e suficient. Trebuie sa ne implicam foarte mult in asta, vrem sa iasa ceva de calitate si nu sa arate oricum, trebuie sortate fotografii, trebuie gandita toata arhitectura site-ului si toate acestea sunt lucruri pe care nu le poate face nimeni in locul nostru. Iar noi avem ca prioritate a ne ocupa de clientii existenti, de a preda la timp ceea ce este deja in lucru. Ne vom stradui ca pana la jumatatea lui 2009, sa putem da drumul la site. Pana atunci, pentru a oferi o idee ceva mai concludenta despre ceea ce facem, am construit un mic portofoliu gazduit la adresa de site.


Ce aduce nou 2009 in imagia? In primul rand, ne-am modificat oferta, chiar daca nu considerabil, fata de 2008. Am incercat pentru o perioada scurta niste pachete care noua ni s-au parut potrivite, incercand sa oferim atat albume pentru miri, cat si pentru nasi, parinti si alte accesorii ce tin de fotografie, dupa care am hotarat in primul rand sa schimbam preturile in euro, si apoi sa oferim mai multe “trepte” de pret, astfel incat sa existe si pachete mai “basic”, cat si pachete mai complexe, pentru cei care doresc sa ofere celorlalti diverse suveniruri de nunta. De ce am modificat preturile in euro? Pentru ca atata vreme cat semnam un contract in lei, noi nu vom mai putea modifica preturile pentru o nunta care va avea loc peste cetava luni. In schimb, furnizorii nostri din Romania modifica preturile in functie de pretul in euro al materialelor pe care le importa, iar albumele din Italia sau Portugalia sunt in euro oricum, iar daca vor fi modificari importante ale cursului euro, nu ne putem permite sa le suportam integral – in fond asa se intampla cu toate serviciile.

Oferta minima pentru multi fotografi este de a da fotografiile pe DVD, urmand ca pachete ulterioare sa contina si un album. Asta inseamna mai multa libertate de a te ocupa de mai multe evenimente. Atata timp cat noi prelucram toate fotografiile dintr-o nunta, timpul pe care il consumam cu acest lucru nu ne permite oricum sa ne ocupam de mai mult de un eveniment pe saptamana, si incercam, de fapt, sa limitam volumul la nu mai mult de trei pe luna. Asta ne permite sa tratam fiecare eveniment cu maxima atentie. Pe de alta parte, daca am oferi doar fotografiile pe DVD si atat, din considerente de pret din perspectiva clientului, ar exista riscul ca ulterior, mirii aflati intr-o situatie financiara mai putin grozava sa aleaga sa printeze niste fotografii 10x15 cm la un pret foarte “bun” (=mic) si poate nu la o calitate grozava si sa le puna intr-un album de o calitate indoielnica, produsul final nereflectand cu totul calitatea pe care ne dorim sa o oferim. Noi tinem mult le ceea ce facem si tinem la imaginea noastra, acesta fiind motivul pentru care orice pachet de-al nostru include un album. Ceea ce propunem noi pentru 2009, este un pachet care contine toate fotografiile prelucrate si un album de dimensiuni mai mici, si cu un numar mai mic de pagini, dar care arata ca o bijuterie, in special datorita designului special al copertilor, dar care respecta intrutotul standardele noastre de calitate.

Pachetele mai mari includ albume de dimensiuni 30x30cm sau 30x40cm, executate in Romania, Italia sau Portugalia, cu 50 de pagini si coperti din piele ecologica sau piele naturala si albume accesorii. In acest fel, serviciile noastre devin accesibile unei plaje mai mari de clienti. De ce ne intereseaza acest lucru? Faptul de a avea o situatie finaciara grozava nu are legatura cu a aprecia fotografia si a-ti dori sa beneficiezi de servicii de calitate. Ei bine, noi ne dorim sa avem de-a face doar cu clienti care sa aprecieze cu adevarat ceea ce facem, sa isi doreasca sa colaboreze cu noi strict pe considerente care tin de valoarea fotografiei pe care o facem, daca ei considera ca ceea ce noi suntem capabili sa facem corespunde cu ceea ce ei cauta.

De ce refuzam sa dam detalii despre preturi prin telefon sau e-mail? Pentru ca din punctul nostru de vedere, pretul este secundar calitatii, dar pentru a avea o parere depsre calitate, e absolut necesar sa ne intalnim, sa vedeti albumele, sa ne cunoastem, sa vedem daca suntem ceea ce cautati dincolo de fotografie. Serviciile noastre se adreseaza celor pentru care principala intrebare e: “ Cine imi poate oferi calitatea pe care o caut?”, iar abia pe urma “Dintre acestia, care oferta isi justifica pretul?”. Daca principala intrebare este “Cat costa, acesta fiind criteriul pe care imi aleg fotograful pentru nunta mea?”, in mod cert nu suntem fotografii potriviti. Punem prea mult suflet si efort in ceea ce facem pentru ca acest lucru sa nu se reflecte si in pretul serviciilor noastre. Din cate stim, preturile noastre se aliniaza la cele ale altor fotografi din aceasta zona care ofera servicii de o calitate comparabila. Daca nu e asa si avem noi informatii si pareri gresite, dati-ne de veste – ne ajuta foarte mult feed-back-ul, pentru a sti daca directia in care mergem e una buna. Ne-ar ajuta, de asemenea, sa stim ce anume si-ar dori mirii sa fie incluse in pachetele de fotografie – poate exista lucruri la care nici macar nu ne-am gandit!

Cam atat deocamdata despre ce oferim pentru 2009. Urmeaza ca in zilele urmatoare sa prezentam variantele de albume pe care le propunem si asteptam cu interes parerile voastre referitor la ele si la ceea ce ne-am propus pentru acest an.

Pana atunci, cititi ghidul nostru de alegere a fotografului potrivit pentru nunta.

Toate cele bune voua!

2 comentarii:

Anonim spunea...

Fotografiile de pe magiababy sunt excelente. Situl insa merge pe ici pe colo inbunatatit cred.
Felicitari.
Daca ar face un procent mai mare din cei ce se numesc "fotografi" treaba pe care o faci tu probabil ca am avea cu toti de castigat .

Anonim spunea...

Multumim mult pentru aprecieri! Orice sugestii, cat de concrete privind functionalitatea site-ului sunt binevenite! E adevarat ca nu ne-am mai atins de el de aproape un an si ne-asteapta cu nerabdare sa-l terminam, iar noi ii tot promitem ca ne vom face timp si de el :)